Strip Turnhout


Recensie

Het Hoofd van de Kunstenaar, 3 x bellen (vande Wiele & Van Oudheusden)

Voor het kunsteducatieproject ‘De Kunstkraker’ (een samenwerkingsproject van het Museum Jan Cunen in Oss en het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout, zie Stripgids 9) maakten de Vlaamse tekenaar Maarten vande Wiele en de Nederlandse scenarist Pieter Van Oudheusden het boek Het Hoofd van de Kunstenaar, 3 x bellen. Daarin gaat Stella Maris (een wel zeer herkenbare Vande Wiele-heldin) op zoek naar het antwoord op de aloude vraag “Wat is kunst?”.
Zij gaat te rade bij haar vader en bij een aantal kenners, maar krijgt uiteindelijk van een bekende kleine psychiater-met-een-ooglapje een adres waar ze meer kan te weten komen. Het adres blijkt bij een reusachtig hoofd te horen, waarin ze (na drie maal gebeld te hebben) kennis maakt met zes jonge, hedendaagse Nederlandse kunstenaars die haar uit de doeken doen wat kunst voor hen betekent, welke plaats het in hun leven inneemt, en wat de verhouding is tussen kunde, inspiratie en talent.
Maarten vande Wiele bewijst met dit boek dat hij ook zeer goed met kleur om kan gaan.  Zijn tekeningen worden er kinderlijker en speelser door, en het lijkt alsof hij zich bevrijdt uit de beperkingen die de zwart-witstijl van zijn comics met zich meebracht. Daarnaast weet hij op inventieve wijze de kunstwerken van de verschillende kunstenaars in zijn tekeningen te verwerken, als landschap of juist als personage, zodat de stripplaten en de reproducties mekaar aanvullen en in elkaar overvloeien.
Het boek is prachtig uitgegeven, met een schitterende hardcover en perfecte kleurendruk.  (WL)


Maarten vande Wiele en Pieter Van Oudheusden
‘Het Hoofd van de Kunstenaar, 3 x bellen’, Museum Jan Cunen, 64 blz., gratis. (via www.museumjancunen.nl)
***

11 October 2012, 15:04 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina