Strip Turnhout


Recensie

Berlijn 2: Reinhard De Vos (Marvano)

Vijftien jaar nadat Marvano (winnaar van de Bronzen Adhemar 2001) met ‘De Zeven Dwergen’ een mooie strip over de piloten van Engelse bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog maakte, krijgt dat boek een tweede leven. In 2007 werd ‘De Zeven Dwergen’ opnieuw uitgebracht als eerste deel van de trilogie ‘Berlijn’, dat daarnaast ook twee nieuwe omvat. Drie albums waarin Berlijn, de Duitse hoofdstad die een doorslaggevende rol speelde in de geschiedenis van de twintigste eeuw, centraal staat op drie verschillende momenten uit die geschiedenis.

In de loop van die voorbije vijftien jaar is Marvano veel soepeler, wat losser gaan tekenen, wat aan dit verhaal dat zich afspeelt in het naoorlogse Berlijn ten tijde van Russische blokkade en de luchtbrug extra dynamiek geeft. Een paar uiteenzettingen over de historische omstandigheden remmen het verhaal wat af, maar plaatsen het wel in een iets bredere context.

In tijden dat het water tussen de traditionele avonturenstrip en de grafische roman steeds dieper lijkt te worden, klutst Marvano zijn verschillende interesses bij mekaar tot een eigen genre, dat hij steeds beter in de vingers lijkt te krijgen: de literaire avonturenstrip tegen een historische achtergrond. (MG)


Marvano,
‘Berlijn 2: Reinhard De Vos’, Dargaud, 64 blz., € ???
***

15 October 2012, 10:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina