Strip Turnhout


Recensie

Mister Blueberry – Apachen (Charlier & Giraud)

In de avonturen van Mike S. Blueberry is niks wat het lijkt. Dat geldt ook voor de Nederlandstalige albums, waarvoor een hele reeks nummeringen werd gehanteerd, zodat een kat er haar jongen niet meer in terugvindt. Wellicht weet niemand nog precies hoe de reeks precies in mekaar zit. Met ‘Apachen’, dat er uitziet als een nieuw album uit de reeks, wordt nog een stapje verder gegaan. Het ziet er uit als een nieuw album, maar ook hier blijkt niets wat het lijkt.

‘Apachen’ is ongeveer wat we het strip-alternatief voor een remix zouden kunnen noemen. Centraal in dit albums staan flashbacks uit de vijf albums die samen de Mister Blueberry-cyclus vormen. Die albums spelen in de chronologie van de gebeurtenissen af ná de avonturen zoals beschreven in ‘De jonge jaren van Blueberry’, maar vóór het begin van de eigenlijke reeks, zoals na te lezen in het eerste album ‘Fort Navajo’ – althans, als we het nog goed begrepen hebben. Vergif durven we daar niet meer op innemen. Die flashbacks worden opnieuw gemonteerd, aangevuld met vier nieuwe pagina’s, en hopla: een nieuwe ‘Blueberry’!  Giraud blijft uiteraard een uitstekend tekenaar, maar toch zouden we hier van volksverlakkerij durven spreken. (ZS)


Charlier & Giraud
‘Mister Blueberry – Apachen’, Dargaud, 64 blz., € 6,25.
*

16 October 2012, 15:20 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina