Strip Turnhout


Recensie

Brendan en het geheim van Kells (Moore)

Een stripadaptatie van een tekenfilm? Velen zullen nu al triest het hoofd schudden met in hun achterhoofd de verstripte miskleunen die bijna elke Disney-tekenfilm lijkt voort te brengen. De stripbewerking van de tekenfilm ‘Brendan en het geheim van Kells’ van Tomm Moore slaat een heel andere weg in. Geen bevroren beeldjes uit de tekenfilm die op onsamenhangende wijze bij mekaar worden gemonteerd. Een échte strip waarin we kennis maken met de twaalfjarige weesjongen Brendan die in de wat verscholen abdij van de Kells leeft waar hij streng wordt opgevoed door zijn oom Cellach (tevens ‘CEO’ van de abdij). Op een dag ontmoet hij broeder Aidan, een meesterillustrator die het onvoltooide boek van Kells bij zich heeft. Brendan – jong en naïef – heeft zijn levensdoel gevonden: het boek afwerken. Dat hij daarvoor de wil van zijn oom en de buitenwereld met al zijn gevaren moet trotseren, zal hem worst wezen en levert een knap album op waarin de Vikingdreiging en elfjes op prachtig gestileerde wijze worden weergegeven. Dat sommige scènes wat aanslepen, ben je meteen vergeten bij de lekkere cliffhanger waar dit eerste album op eindigt. (KM)


Tomm Moore
‘Brendan en het geheim van Kells’, Glénat, ?????
***

18 October 2012, 10:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina