Strip Turnhout


Recensie

De laatste van de Schoenfelds 1: De biecht van Agathe (Bartoll, Bartoll & Hervan)

Op haar sterfbed onthult Agathe Dillman dat John haar zoon niet is en zadelt hem bijgevolg op met een zoektocht naar zijn joodse roots. En dat zullen we geweten hebben. Agnes Bartoll gebruikte historische elementen uit haar eigen familie om deze reeks te stofferen en spreekt zelf over ‘waarheidsgetrouwe fictie’. Het verhaal zelf komt wat stroef op gang en het is even lastig om de personages in de parallelle verhaallijnen (jaren ’40 vs. jaren ’80) te onderscheiden, maar geleidelijk aan word je toch meegezogen in deze degelijk opgebouwde vertelling. Het echtpaar Bartoll voegt hier dus weerom een mooie reeks toe aan hun overtuigend oeuvre, waartoe bijvoorbeeld ook ‘MX-22’ en ‘Diamanten’ behoren.

Tekenaar Hervan (pseudoniem van Cédric Van Heirweghe) werd ook al opgepikt door de Studio Jacques Martin om mee te werken aan ‘Alex’ en ‘Tristan’, maar mij weet hij met zijn nogal statische stijl vooralsnog niet volledig te overtuigen. Kortom: deze ‘Schoenfelds’ is een professioneel uitgewerkte familiekroniek: niet meer, maar zeker ook niet minder… (MS)


Jean-Claude Bartoll, Agnes Bartoll & Cédric Hervan
‘De laatste van de Schoenfelds 1: De biecht van Agathe’, Glénat, 48 blz., €14,50
***

18 October 2012, 17:02 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina