Strip Turnhout


Recensie

Het graf van de keizer (Van de Perre)

‘Het graf van de keizer’ van Gerolf Van de Perre speelt zich, net als zijn twee vorige boeken, in China af. En de toon is dezelfde: ingehouden kritiek op wat de gewone mens daar overkomt. Van de Perre heeft jaren in China gewoond en heeft het van dichtbij meegemaakt. De economische groei is er een meedogenloze ratrace, en het hogere doel heiligt voor de Chinese overheid de middelen. Jammer voor de boeren die hun land verliezen, jammer voor de stedelingen die op de verkeerde plaats hun stulpje hadden staan. Opkrassen, en snel ook of er vallen klappen. Het is allemaal niet nieuw, maar de schaal waarop het hier gebeurt is ongezien.

In ‘Het graf van de keizer’ zien we twee jongetjes bezig in zo’n steedse afbraakbuurt. In hun verbeelding maken ze van de schrijnende realiteit een spannende zoektocht naar een schat. Alleen kinderen kunnen te midden van zoveel treurnis met hun fantasie een wereld creëren waarin nog hoop is op wat warmte en geluk. En stripschilder Van de Perre is een van die duivelskunstenaars die erin slagen om van zoveel lelijkheid iets moois te maken. Hij werkt hoofdzakelijk met pasteltekeningen maar sleept ook foto’s aan, trekt documenten over alles heen, laat schetsen zien, en dat alles in een uiterst bestudeerde maar heel onregelmatige bladspiegel. Traag lezen en goed kijken, graag. (IV)


Gerolf Van de Perre
‘Het graf van de keizer’, Bries, 80 blz., €17,50.
****

17 October 2012, 11:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina