Strip Turnhout


Recensie

Iedereen op zoek (Seb C)

Sébastien Conard (kortweg Seb C) is een van de eerste Vlaamse stripmakers uit de scène rond het Gentse striptijdschrift Plots die de weg naar een reguliere uitgever vond. ‘Iedereen op zoek’ zou je gerust een hedendaags antwoord op het naturalisme kunnen noemen, want veel vrolijker dan in de boeken van J. van Oudshoorn gaat het er hier niet aan toe. Seb C. spitst de aandacht toe op een paar personages die hij in hun dagelijkse doen en laten volgt. Ze zijn allemaal op zoek naar de zin van het leven, maar lijken die niet te vinden. Grauw en eentonig zijn de meeste levens, en alsof het nog niet troosteloos genoeg is, eindigt alles (dus ook dit album) op het kerkhof. Er valt weinig te lachen. Miserere nobis.

Seb C versnijdt al deze losse verhalen over de verschillende personages tot één geheel (denk aan de film ‘Short Cuts’ van Robert Altman). De pagina-indeling is eigenzinnig, de vaak gekrabbelde potloodtekeningen (die naadloos aansluiten bij wat zich momenteel in de internationale underground afspeelt) mogen er zijn, maar als geheel schiet ‘Iedereen op zoek’ toch tekort. Er is net iets te weinig verhaal voorhanden om het boek bij mekaar te houden, en de lezer te blijven prikkelen. Daardoor wordt het al te zeer een oefening in donker miserabilisme zondermeer. (ZS)


Seb C
‘Iedereen op zoek’, Bries, geen paginering, €12,95.
**

18 October 2012, 16:39 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina