Strip Turnhout


Recensie

Façade (Spaey & Dupré)

Het ligt voor de hand om ‘Façade’ van de jonge Vlaamse tekenaar Kristof Spaey een film noir in stripversie te noemen. In de twee verhalen in deze bundel beperkt hij zich tot wit, zwart en grijstinten. Ook de verhalen, waarvoor Spaey zich liet bijstaan door Steven Dupré, stemmen niet meteen vrolijk. Ze zijn hard en donker, en spelen zich af in de binnenlanden van de menselijke eenzaamheid. Vooral in het tweede verhaal van de bundel, ‘Gegijzeld’, hanteert Spaey een bijzonder filmische manier van vertellen, die hij vrijwel perfect onder de knie blijkt te hebben.

Wie in de filmwereld twee nagenoeg perfecte kortfilms aflevert, mag zich beginnen warmlopen voor het grotere werk. In een rechtvaardige wereld krijgt ook Spaey de kans om – als striptekenaar dan – die stap te zetten. Alleen volgende keer de belettering een beetje groter maken. (MG)


Kristof Spaey & Steven Dupré,
‘Façade’, Oogachtend Leuven, 48 blz., 9,95 €.
***


11 October 2012, 14:12 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina