Strip Turnhout


Recensie

Façade (Spaey & Dupré)

Het ligt voor de hand om ‘Façade’ van de jonge Vlaamse tekenaar Kristof Spaey een film noir in stripversie te noemen. In de twee verhalen in deze bundel beperkt hij zich tot wit, zwart en grijstinten. Ook de verhalen, waarvoor Spaey zich liet bijstaan door Steven Dupré, stemmen niet meteen vrolijk. Ze zijn hard en donker, en spelen zich af in de binnenlanden van de menselijke eenzaamheid. Vooral in het tweede verhaal van de bundel, ‘Gegijzeld’, hanteert Spaey een bijzonder filmische manier van vertellen, die hij vrijwel perfect onder de knie blijkt te hebben.

Wie in de filmwereld twee nagenoeg perfecte kortfilms aflevert, mag zich beginnen warmlopen voor het grotere werk. In een rechtvaardige wereld krijgt ook Spaey de kans om – als striptekenaar dan – die stap te zetten. Alleen volgende keer de belettering een beetje groter maken. (MG)


Kristof Spaey & Steven Dupré,
‘Façade’, Oogachtend Leuven, 48 blz., 9,95 €.
***


11 October 2012, 14:12 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina