Strip Turnhout


Recensie

Slaapkoppen (Randall.C)

‘Slaapkoppen’ zou je – pun intended – een droomdebuut kunnen noemen. Randall.C (voluit Randall Casaer) levert met dit album, dat zowel qua vorm als qua inhoud de grenzen tussen fantasie, droom en werkelijkheid aftast, een meesterstuk af dat kan tellen. Het tekenwerk is fantastisch, de erg eigenzinnige en sobere inkleuring prachtig en het verhaal hangt van de goede vondsten aaneen.

Het boek wil een ode zijn aan de macht van de droom, en leest als één lange trip door de kleurrijke, grenzeloze wereld van de gedroomde verbeelding. Een wereld waarin letterlijk alles kan, met als gevolg een boek dat zich op geen enkele manier laat samenvatten. Toch is ‘Slaapkoppen’ ondanks tal van onverwachte wendingen in de eerste plaats een coherent verhaal, zoals pakweg ‘Through The Looking Glass’ van Lewis Caroll dat ook is. Samenhangend, maar zonder plot in de traditionele zin. Met ‘Slaapkoppen’ is de ontbolstering van Randall.C als één van de grote, oorspronkelijke talenten van de Vlaamse strip een feit. Zeg dat wij het gezegd hebben. Wie zich laat meevoeren op de golven van associaties in dit heerlijke boek, zal zichzelf wel af en toe in de arm moeten knijpen. Gewoon om zeker te zijn dat hij of zij niet droomt. Al ben je nooit helemaal zeker. Want zoals de grote Calderón de la Barca dat al kernachtig uitdrukte: La vida es sueño. Het leven is een droom. (TH)


Randall.C
‘Slaapkoppen’, Oogachtend, geen paginering, €  19.
*****

16 October 2012, 15:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina