Strip Turnhout


Recensie

Malcolm X (Duburke & Helfer)

Na Martin Luther King krijgt nu ook zijn duistere tegenpool Malcolm X zijn levensverhaal in stripvorm. Jammer genoeg bereiken Andrew Helfer en Randy DuBurke niet hetzelfde niveau als Ho Che Anderson in zijn ‘King’-reeks. Daarvoor beperkt scenarist Helfer zich te braafjes tot een opsomming van markante momenten uit X’s leven. Hij lijkt zich te specialiseren in deze niche, want in dezelfde collectie verscheen in het Engels ook al een strip over Ronald Reagan. De in Zwitserland wonende Amerikaan Randy DuBurke maakt ook nogal gretig gebruik van fotomateriaal als basis voor zijn tekeningen. Nochtans mogen zijn overtuigend acterende personages ook zonder fotobasis best gezien worden. Hij slaagt er niet in om veel beweging en dynamiek in het verhaal te krijgen. Het resultaat is dan ook een wat dor stripalbum dat enkel voor de liefhebbers van historische documentaires echt te genieten valt. Als pure biografie is het zeker geslaagd te noemen. Met een intrigerende figuur als Malcolm X had men echter zo veel meer kunnen doen dan deze verdienstelijke maar al te brave feitenparade. (MB)


Randy Duburke & Andrew Helfer
‘Malcolm X’, Xtra, 108 blz., €12,50. 
**

18 October 2012, 16:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina