Strip Turnhout


Recensie

Catherine (Bouüaert)

In 2005 sleepte Bouüaert een nominatie voor de Carolus Quintusprijs in de wacht met zijn ‘Le style Catherine’. De Brusselaar moest uiteindelijk de duimen leggen voor ‘Le cri du peuple’ van Tardi dat in dat jaar tot beste maatschappelijk relevante stripalbum gekozen werd. Saga bracht de Catherine-trilogie in één keer op de markt: een meer dan verantwoorde keuze gezien de loodzware thematiek zich niet echt leent tot een gefaseerde consumptie.

Drie albums lang doet hoofdpersonage Catherine verwoede pogingen om haar incestverleden van zich af te gooien en -doordat ze zich direct tot de lezer richt- zuigt ze je als het ware het verhaal in. Een betere dosering van alle miserie had het verhaal zeker geen kwaad gedaan, want Bouüaert flirt  nogal eens met de clichés van het genre. Toch overstijgt dit album de gemiddelde tearjerker. Zijn tekenstijl is ongetwijfeld schatplichtig aan de oude Yslaire, maar hij slaagt er heel overtuigend in om dit zware verhaal een zacht poëtisch kantje mee te geven. (MS)


Thierry Bouüaert
‘Catherine’ (deel 1, 2 en 3), Saga, 48 blz., €7,99 per deel. (€19,95 voor de hele reeks)
***

16 October 2012, 16:49 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina