Strip Turnhout


Recensie

Op weg naar Banlung: Cambodja 1993 (Rochel & Vink)

Een spannende – en echt gebeurde – episode in het leven van een met goede bedoelingen vervuld mens is geen garantie voor een goed stripverhaal. ‘Op weg naar Banlung’ vertelt het verhaal van Jacques Rochel, die in 1993 als VN-functionaris de eerste vrije verkiezingen in Cambodja moest helpen organiseren. Geen lacheding, te midden van de achterhoedegevechten die Rode Khmergetrouwen toen nog aan het leveren waren.

De strip roept bij eerste kennismaking herinneringen op aan de verhalen van Peter Van Dongen (‘Rampokan’) en Eric Heuvel (‘De terugkeer’), maar dat peil haalt ‘Banlung’ in de verste verte niet . Voor zover er van een verhaal sprake is, wordt alle vaart er vakkundig uitgehaald door voortdurende verspringing van de ene vertellijn naar de andere. De inkleuring is best mooi, maar de tekeningen zelf zijn statisch: er beweegt hier niks. En de dialogen zijn ronduit zwak: ze zijn van een irritante houterigheid die we in tijden niet meer hebben meegemaakt. Tel daar nog een behoorlijk aantal ‘non sequiturs’ bij, opmerkingen en feiten die geen vervolg krijgen dus, en het eindoordeel over deze strip moet hard zijn: niet goed genoeg. De educatieve en informatieve waarde ervan kan het product niet redden. (IV)


Rochel en Vink
‘Op weg naar Banlung: Cambodja 1993’,
Dargaud, 64 blz., €14,95.
*

24 October 2012, 09:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina