Strip Turnhout


Recensie

Swamp Thing (Oudshoorn)

Swamp Thing, is dat niet dat uit moerasplanten opgetrokken monster waarover onder meer Alan Moore en Garth Ennis een comicsreeks hebben geschreven en waarin John ‘Hellblazer’ Constantine voor het eerst zijn opwachting maakte? Ja toch?

Nee, dus. ‘Swamp Thing’ van Floris Oudshoorn vist misschien wel – letterlijk dan – in hetzelfde zompige waterpoeltje, maar in het geval van de Nederlander gaat het om een knotsgekke gagreeks over een draak in een overmaatse zwembroek en diens al even onaangepaste kornuiten.

Het eerste album bundelt in de eerste plaats de 37 gagstroken die Oudshoorn voor het Engelstalige jeugdblad Hello You fabriceerde. Die zijn duidelijk op jonge lezertjes gericht; een beetje stripliefhebber kan zonder uitzondering élk van die grappen wel terugplaatsen in een àndere komische stripreeks. De volgende gags maakte de tekenaar  naar aanleiding van de Stripstrijd van de Nederlandse krant Het Parool. Die gaan zichtbaar de meer surrealistische gagtoer op, met over het algemeen bijzonder geinige resultaten en hier en daar zelfs een geniale vondst.

Wie Oudshoorns vroegere werk uit allerlei stripzines kent, komt wel voor een kleine verrassing te staan: zijn in het wilde weg rondspattende tekenstijl is hier opvallend ingetoomd, zijn humor eerder charmant dan in-your-face en de thema’s variëren van lieflijk over actueel tot braaf absurd… Maar glimlachen en grinniken zijn er te rapen bij de vleet. (HO)


Floris Oudshoorn
‘Swamp Thing’, Oog & Blik/Atlas, 44 blz., € ????.
***

11 October 2012, 15:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina