Strip Turnhout


Recensie

Op weg (Vance & Burr)

Een graphic novel aanbevolen door Art Spiegelman en met een uitgebreid voorwoord van Alan Moore: dat moet wel iets bijzonders zijn. ‘Op weg’ (van schrijver James Vance en tekenaar Dan Burr) werd dan ook niet zomaar bekroond met zowel een Eisner als een Harvey Award. Het verhaal, dat onder de oorspronkelijke titel ‘Kings in Disguise’ eerst een toneelstuk was en later (vanaf 1988) als zesdelige comicreeks verscheen, is nu voor het eerst in Nederlandse vertaling beschikbaar. ‘Op weg’ speelt zich af in Amerika tijdens de Grote Depressie en stelt de twaalfjarige Freddie centraal. Zijn vader is zonder hem en zijn broer naar Detroit vertrokken in de hoop er werk te vinden. Freddie laat zijn grote broer achter om op zoek te gaan naar zijn vader. Zijn tocht door Amerika wordt een vaak zware tocht naar volwassenheid, maar achter sommige hoeken schuilt gelukkig onverwachte vriendschap in plaats van gevaar. ‘Op weg’ is een ontroerend verhaal in scherpe zwart-wittekeningen. Hoewel die tekeningen als wat ouderwets zouden kunnen beschreven worden, betekent dat voor dit verhaal net een plus. Een treffend tijdsdocument. (AG)


James Vance & Dann Burr
‘Op weg’,
Xtra, 188 blz., €19,90. 
****

11 October 2012, 14:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina