Strip Turnhout


Recensie

Melk & Sneeuw (Van Hulst)

De beeldroman lijkt wel het grafisch medium bij uitstek voor (semi-)autobiografische vertellingen. Dat bewijst ook Melk & sneeuw, het debuut van Leen Van Hulst. Dat auteur en hoofdpersonage hun voornaam delen doet al een belletje rinkelen, en de afsluitzin van het boek laat er al helemaal geen twijfel over bestaan: “De personages en plaatsen in dit boek zijn even fictief als de werkelijkheid. Mogelijke overeenkomsten zijn dan ook geen toeval.” In gevoelige pasteltekeningen vertelt de auteur hoe ze als uitwisselingsstudent naar Finland gaat en er verliefd wordt op een van de andere studentes. Het verhaal heeft niet bijzonder veel om het lijf en heeft een open einde. De auteur moet het dan ook niet zozeer hebben van haar vertelling als wel van haar virtuositeit met haar tekenmedium: het kleurenspel van pastelkrijt op papier. Vooral de landschappen zijn bijzonder sfeer- en karaktervol weergegeven; de personages zijn dan weer vaak te rudimentair en te weinig expressief. Aangezien niet het verhaal maar de tekeningen bijblijven, is ‘Melk & sneeuw’ – eerder dan een beeldverhaal – vooral een mooi uitgegeven schetsboek met impressies van een beloftevol illustratrice. (AG)


Leen Van Hulst
‘Melk & sneeuw’,
’t Verschil, 136 blz., €19,95.
***

23 October 2012, 17:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina