Strip Turnhout


Graphic novel in de kijker tijdens Crossing Border

Het literatuur- en muziekfestival Crossing Border besteedt dit jaar speciale aandacht aan het genre van de graphic novel. Daarvoor werden auteurs/tekenaars Tim Enthoven, Martí en Aisha Franz uitgenodigd. Zij zullen het publiek rondleiden door de heel eigen wereld die ze in hun werk creëren, onder het motto ‘strips om te lezen, tekenaars met een verhaal’. De auteurs treden op 17 november op in Den Haag en op 18 november in Antwerpen. Moderator is Gert Jan Pos.

De Nederlandse illustrator Tim Enthoven (°1985) debuteerde in 2011 met Binnenskamers: een beeldroman die tegelijk zijn afstudeerproject was aan de Design Academy Eindhoven. Het verhaal kreeg toen al de Rene Smeets prijs voor het beste afstudeerwerk van het jaar. In april van dit jaar werd Binnenskamers bekroond met de prijs voor ‘Best Vormgegeven Boek’ van 2011 binnen de categorie ‘strips en graphic novels’.

Martí is een Spaanse undergroundtekenaar die een klassiek Amerikaanse stijl hanteert in ambivalente verhalen. Hij is onder meer bekend van Taxista, een verhaal over een taxichauffeur die de misdaad bestrijdt. Daarnaast tekende hij Fanny Hill, een bewerking van de erotische roman van John Cleland. Zijn nieuwste werk is España Negra, een aanklacht tegen de katholieke en fascistoïde cultuur. Aan dit werk werd in Martí’s thuisstad Barcelona een expo gewijd.

Aisha Franz is een jonge Duits-Colombiaans-Chileense tekenares. Ze debuteerde met Alien, dat tegelijk haar afstudeerwerk was. Deze graphic novel vertelt het verhaal van een alleenstaande moeder met twee opgroeiende dochters. Haar tweede graphic novel kreeg de titel Brigitte und der Perlenhort mee en zit boordevol absurde elementen. Eigenzinnigheid is de rode draad doorheen haar beeldromans, korte verhalen en illustraties.

De auteurs treden op zondagnamiddag 18 november 2012 op in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Meer informatie is te vinden op de website van Crossing Border.

26 October 2012, 17:20 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina