Strip Turnhout


Recensie

Het Kapitaal (Marx)

Manga, de Japanse strip, is rijk aan genres, thema’s en onderwerpen. Over alles bestaat er wel een manga. In het Nederlands zien we slechts het topje van de ijsberg van de diversiteit die manga te bieden heeft. De traditionele uitgeverijen Kana en Glénat krijgen nu hulp uit onverwachte hoek. Uitgeverij EPO start immers een nieuwe collectie ‘Graphic Classic’, mangaversies van klassiekers uit de literatuur en de non-fictie.

‘Het Kapitaal’ is de tweede release in de reeks, waarvan ‘Oorlog en Vrede’ de spits mocht afbijten. Het boek van Karl Marx wordt gespreid over twee delen. Via het verhaal van kaasboer Robin worden de theorieën van Marx uit de doeken gedaan. Robin is een kleine kaasboer die met zijn vader hard werkt in hun eigen boerderij om de eindjes aan elkaar te knopen. Robin droomt er echter van rijk te worden. Als ze rijk waren geweest, zou zijn moeder nooit zo vroeg gestorven zijn, meent hij. Wanneer hij een investeerder ontmoet, krijgt hij de kans om een eigen kaasfabriek te starten. Zijn vader waarschuwt hem voor de gewiekste kapitalist, maar Robin drijft zijn eigen zin door. We volgen Robin die geconfronteerd wordt met klagende arbeiders en minderwaardige kwaliteit. Gelukkig legt zijn investeerder hem al snel uit dat arbeid een goed is dat je goedkoop aankoopt en efficiënt gebruikt… De pagina’s worden her en der opgevuld met definities, maar meestal is het verhaal op zich duidelijk genoeg. (KS)

Karl Marx
‘Het Kapitaal’ (twee delen), EPO, 192 blz., € 18,50.
****

7 November 2012, 10:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina