Strip Turnhout


Recensie

Het Kapitaal (Marx)

Manga, de Japanse strip, is rijk aan genres, thema’s en onderwerpen. Over alles bestaat er wel een manga. In het Nederlands zien we slechts het topje van de ijsberg van de diversiteit die manga te bieden heeft. De traditionele uitgeverijen Kana en Glénat krijgen nu hulp uit onverwachte hoek. Uitgeverij EPO start immers een nieuwe collectie ‘Graphic Classic’, mangaversies van klassiekers uit de literatuur en de non-fictie.

‘Het Kapitaal’ is de tweede release in de reeks, waarvan ‘Oorlog en Vrede’ de spits mocht afbijten. Het boek van Karl Marx wordt gespreid over twee delen. Via het verhaal van kaasboer Robin worden de theorieën van Marx uit de doeken gedaan. Robin is een kleine kaasboer die met zijn vader hard werkt in hun eigen boerderij om de eindjes aan elkaar te knopen. Robin droomt er echter van rijk te worden. Als ze rijk waren geweest, zou zijn moeder nooit zo vroeg gestorven zijn, meent hij. Wanneer hij een investeerder ontmoet, krijgt hij de kans om een eigen kaasfabriek te starten. Zijn vader waarschuwt hem voor de gewiekste kapitalist, maar Robin drijft zijn eigen zin door. We volgen Robin die geconfronteerd wordt met klagende arbeiders en minderwaardige kwaliteit. Gelukkig legt zijn investeerder hem al snel uit dat arbeid een goed is dat je goedkoop aankoopt en efficiënt gebruikt… De pagina’s worden her en der opgevuld met definities, maar meestal is het verhaal op zich duidelijk genoeg. (KS)

Karl Marx
‘Het Kapitaal’ (twee delen), EPO, 192 blz., € 18,50.
****

7 November 2012, 10:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina