Strip Turnhout


Antoine Gallimard richt open brief aan Casterman-auteurs

Gisteren 13 november 2012 berichtten we op deze pagina’s al over de open brief die zestien belangrijke auteurs van Casterman richtten aan uitgever Antoine Gallimard. Uitgeverij Gallimard kocht begin september Flammarion (waartoe ook Casterman behoort) over van het Italiaanse RSC Mediagroup. Na twee maanden onzekerheid over hun toekomst, trokken een heel aantal auteurs begin deze week aan de alarmbel. Nauwelijks een dag later reageert Antoine Gallimard, eveneens via een open brief, op de aanklachten van de auteurs.

In de eerste plaats benadrukt Gallimard dat hij zich als uitgever wel degelijk sterk betrokken voelt bij zijn auteurs en zich dus niet herkent in het cynische en ongeïnteresseerde portret dat in de open brief van hem geschilderd werd. Verder wijst hij erop dat de consolidatie van Casterman (en zijn auteurs) in het striplandschap een belangrijke factor was bij de overname van Flammarion.

Een ander element dat de auteurs hoog zat, was het feit dat Louis Delas, algemeen directeur van Casterman, vorige week onverwacht zijn ontslag indiende – én dat ze dat nieuws via de pers moesten vernemen. Antoine Gallimard geeft nu aan dat het ontslag van Delas voornamelijk gemotiveerd werd door diens keuze om zijn vader op te volgen als directeur van het familiebedrijf ‘L’École des Loisirs’. Gallimard zegt er wel bij dat hij van ‘L’École des Loisirs’ het voorstel kreeg de helft van de Casterman-aandelen over te kopen: zo zou Louis Delas de directie van het familiebedrijf op zich kunnen nemen én tegelijkertijd Casterman verder blijven leiden. Die weg werd echter niet gevolgd. Antoine Gallimard voelt zich in elk geval niet verantwoordelijk voor het ontslag van Delas.

Tot slot benadrukt Gallimard zijn betrokkenheid bij het medium strips, met de fondsen Futuropolis en Bayou en nu ook Casterman: “Riche de cette expérience, je souhaite continuer avec vous tous à faire vivre cette maision, qui est autant la mienne que la vôtre.”

Of de auteurs door deze uitleg gerustgesteld zijn, zal nog moeten blijken. Vermoedelijk werd ook met (een aantal van) de auteurs persoonlijk contact opgenomen. Intussen moet er nog een opvolger gevonden worden voor Louis Delas, die Casterman eind 2012 zal verlaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

De volledige tekst van de open brief van Antoine Gallimard vindt u hier terug.

14 November 2012, 14:16 admin

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina