Strip Turnhout


Auteurs Casterman trekken aan de alarmbel

Twee maanden geleden werd de Franse uitgeverij Flammarion (waartoe ook Casterman behoort) overgenomen door Gallimard. Dat de nieuwe leiding de goedkeuring van de Casterman-auteurs niet kan wegdragen, blijkt nu uit een open brief gericht aan uitgever Antoine Gallimard. De brief werd ondertekend door een heel aantal grote namen, onder wie Enki Bilal, Didier Comes, Régis Loisel, Benoît Peeters, François Schuiten, Jacques Tardi en Fanny Rodwell (weduwe van Hergé). De auteurs klagen het misprijzen aan waarmee Gallimard hen behandelt en geven aan dat ze, indien er niets verandert, hun nieuwe albums allicht bij een andere uitgever zullen publiceren.

De druppel die de emmer deed overlopen, was het onverwachte ontslag van CEO Louis Delas op 8 november 2012 en de omstandigheden die hem tot dat ontslag dwongen. De wrevel bij de auteurs bestond echter al veel langer. In het financieel-economisch magazine Les Echos liet Antoine Gallimard begin juli al optekenen dat Casterman als fonds weliswaar mooi aansluit bij de andere stripuitgaven van Gallimard, maar dat hij niet kon uitsluiten het “in een crisiscontext” te moeten verkopen. In hun open brief geven de auteurs aan dat ze, sinds de overname, door de nieuwe directie noch persoonlijk, noch collectief gecontacteerd werden. Dat creëert een sfeer van onzekerheid en een gebrek aan betrokkenheid: de auteurs voelen zich als pionnen in een “zuiver kapitalistische transactie” en geven aan dat ze niet bereid zijn zich op deze manier als “melkkoeien” te laten behandelen. Het bestaande wantrouwen bij de auteurs zou er weleens voor kunnen zorgen dat ze naar een andere uitgever overstappen. Een collectief vertrek zou uiteraard een financiële catastrofe zijn voor de uitgeverij.

De volledige tekst van de open brief is onder meer te lezen op de website van Le Soir. Er kwam voorlopig nog geen officiële reactie van Gallimard.

13 November 2012, 10:37 admin

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel


Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina