Strip Turnhout


In memoriam Spain Rodriguez (1940-2012)

Gisteren, 28 november 2012, overleed de Amerikaanse undergroundtekenaar Manuel ‘Spain’ Rodriguez. Hij was 72 jaar en stierf aan de gevolgen van kanker. Zijn werk verscheen al vanaf de vroege nummers in Robert Crumbs Zap Comix, begin jaren zeventig. Rodriguez was een van de stichters van de ‘United Cartoon Workers of America’, een vooral door gedeelde ideeën bijeengehouden vereniging waar ook onder meer Art Spiegelman deel van uitmaakte. Hij is vooral bekend van zijn personage Trashman: een satirische antiheld die zich links op het politieke spectrum situeert. In 1994 verscheen My True Story, zijn autobiografie in stripvorm, en enkele jaren geleden nog een veelgeprezen biografie van Che Guevara onder de titel Che: A Graphic Biography. De tekenaar vocht al enkele jaren tegen kanker, maar dat weerhield hem er niet van om te blijven tekenen: ten tijde van zijn overleden werkte hij nog volop aan een nieuw project. Een uitgebreid interview met Spain Rodriguez vindt u hier terug.

29 November 2012, 16:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina