Zestien kandidaten voor Grote Prijs van de Stad Angoulême

Je bent hier:  Home » Nieuws » Zestien kandidaten voor Grote Prijs van de Stad Angoulême

De stemprocedure voor de Grote Prijs van de stad Angoulême, een van de belangrijkste striponderscheidingen ter wereld (en wellicht de belangrijkse Europese stripprijs), is aangepast. Voortaan mogen alle auteurs die aanwezig zijn op het festival van Angoulême, bepalen wie de laureaat van de oeuvreprijs wordt. In het verleden werd de prijs toegekend door de voormalige laureaten. De prijs kreeg daardoor nogal eens het verwijt dat de laureaten de prijs te dikwijls toekenden aan bevriende (lees: Franse) tekenaars.

Nieuw is ook dat de organisatie een lijst met kandidaten opstelt, waaruit de aanwezige auteurs kunnen kiezen. De winnaar staat dus op die lijst van zestien namen, die veel internationaler oogt dan het palmares van de Grote Prijs tot op heden. Dit jaar maken kans op de onderscheiding: Pierre Christin, Cosey, Nicolas de Crécy, Hermann, Manu Larcenet, Lorenzo Mattotti, Alan Moore, Katsuhiri Otomo, Marjane Satrapi, Joann Sfar, Posy Simmonds, Jirô Taniguchi, Akira Toriyama, Jean Van Hamme, Chris Ware en de in Frankrijk wonende Nederlander Willem.

Het festival van Angoulême vindt dit jaar van donderdag 31 januari tot en met zondag 3 februari plaats. Op die laatste dag wordt de winnaar van de Grote Prijs om 16 uur bekendgemaakt.