Strip Turnhout


Recensie

‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’

Gilbert Declercq (°1946) is een tekenaar die zijn hele carrière enigszins in de schaduw van nogal wat van zijn generatiegenoten heeft gewerkt. Toch verschenen zijn strips onder meer in bladen als Kuifje, Eppo, Ohee, Tina en Top. Zijn bekendste stripreeks is wellicht de pilotenstrip ‘Rud Hart’, die ook in albumvorm verscheen. De voorbije jaren gaf uitgeverij Bonte tal van strips van de man opnieuw uit, albums waarin hij zich laat kennen als een ouderwets degelijke vakman zonder grote vernieuwingsdrift. Omdat het in 2012 precies een halve eeuw geleden is dat Declercq aan zijn kunstenaarsleven begon, brengt Bonte nu een boekje uit over ’s mans werk. Het doet in de eerste plaats dienst als persmap, maar wie een pakketje van vier heruitgaven koopt, krijgt het er gratis bij. Het boekje biedt een handzaam overzicht van Declercqs bezigheden tijdens de voorbije vijftig jaar, en presenteert het volledige kortverhaal ‘De slag der Guldensporen’. Een iets minder hagiografische en meer afstandelijke, journalistiekere aanpak had het boekje wel goed gedaan. (MG)

‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’, Bonte, geen paginering. Gratis bij aankoop van vier strips van Gilbert Declercq, of te downloaden via www.stripdatabank.be/pers.

**

18 April 2013, 10:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina