Strip Turnhout


Recensie

‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’

Gilbert Declercq (°1946) is een tekenaar die zijn hele carrière enigszins in de schaduw van nogal wat van zijn generatiegenoten heeft gewerkt. Toch verschenen zijn strips onder meer in bladen als Kuifje, Eppo, Ohee, Tina en Top. Zijn bekendste stripreeks is wellicht de pilotenstrip ‘Rud Hart’, die ook in albumvorm verscheen. De voorbije jaren gaf uitgeverij Bonte tal van strips van de man opnieuw uit, albums waarin hij zich laat kennen als een ouderwets degelijke vakman zonder grote vernieuwingsdrift. Omdat het in 2012 precies een halve eeuw geleden is dat Declercq aan zijn kunstenaarsleven begon, brengt Bonte nu een boekje uit over ’s mans werk. Het doet in de eerste plaats dienst als persmap, maar wie een pakketje van vier heruitgaven koopt, krijgt het er gratis bij. Het boekje biedt een handzaam overzicht van Declercqs bezigheden tijdens de voorbije vijftig jaar, en presenteert het volledige kortverhaal ‘De slag der Guldensporen’. Een iets minder hagiografische en meer afstandelijke, journalistiekere aanpak had het boekje wel goed gedaan. (MG)

‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’, Bonte, geen paginering. Gratis bij aankoop van vier strips van Gilbert Declercq, of te downloaden via www.stripdatabank.be/pers.

**

18 April 2013, 10:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina