Strip Turnhout


Recensie

l’ étranger (Albert Camus & José Muñoz)

Er is al veel inkt gevloeid over stripbewerkingen van romans. Soms is het verwijt dat een tekenaar te veel respect heeft voor de originele tekst. Een andere keer geeft hij of zij dan weer blijk van te weinig respect, heet het dan. Het is altijd wat. Jacques Tardi loste het een kwarteeuw geleden anders op, toen hij ‘Reis naar het einde van de nacht’ van Louis-Ferdinand Céline gewoon illustreerde. De illustraties stonden altijd op dezelfde pagina als de passage waar ze op sloegen, maar de tekst bleef integraal behouden. De Argentijnse grootmeester José Muñoz hanteert min of meer dezelfde aanpak voor ‘L’étranger’ (‘De vreemdeling’), de klassieker van Albert Camus. Zijn vaak paginagrote zwart-wit tekeningen maken in deze uitvoering als het ware deel uit van de roman, en benadrukken het verhaal meer dan dat ze het echt illustreren. Sommige tekeningen zijn van een overrompelende schoonheid, maar nooit brengen ze de roman in de verdrukking. Een krachttoer, en het mooiste eerbetoon dat Camus zich kon wensen. (TH)

Albert Camus & José Muñoz

‘L’étranger’, Futuropolis & Gallimard, 144 blz., €22. (Franstalig)

****

29 April 2013, 17:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina