Strip Turnhout


Recensie

Getekend leven (Aline & R. Crumb)


Al bijna veertig jaar maken de Amerikaanse striplegende Robert Crumb en zijn vrouw Aline samen strips waarin ze op schaamteloze wijze de diepte- en hoogtepunten van hun relatie uit de doeken doen. Alles leggen ze daarbij open en bloot op tafel, waarbij zowel Robert als Aline zichzelf tekenen. Hun gezamenlijke strips, hier voor het eerst gebundeld, worden daardoor echte quatre mains. Dat Crumb een veel beter tekenaar is dan zijn vrouw, spreekt voor zich. Toch werkt het meestal, zeker voor wie deze strips slechts bij mondjesmaat tot zich neemt.

Een doordeweekse relatie is het niet. Psychiaters en seksuologen zouden de handen vol hebben aan wat er allemaal gebeurt ten huize van meneer en mevrouw Crumb. Dat maakt het sowieso intrigerend. Het zorgt er ook voor dat je als lezer heen en weer geslingerd wordt tussen fascinatie en plaatsvervangende schaamte. Je moet in ieder geval tegen een stootje kunnen. Met gastoptredens van Art Spiegelman en Charles Burns, die zichzelf tekenen. (TH)

Aline & R. Crumb

‘Getekend leven’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 264 blz., €39,90.

***


29 April 2013, 17:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina