Strip Turnhout


Recensie

Getekend leven (Aline & R. Crumb)


Al bijna veertig jaar maken de Amerikaanse striplegende Robert Crumb en zijn vrouw Aline samen strips waarin ze op schaamteloze wijze de diepte- en hoogtepunten van hun relatie uit de doeken doen. Alles leggen ze daarbij open en bloot op tafel, waarbij zowel Robert als Aline zichzelf tekenen. Hun gezamenlijke strips, hier voor het eerst gebundeld, worden daardoor echte quatre mains. Dat Crumb een veel beter tekenaar is dan zijn vrouw, spreekt voor zich. Toch werkt het meestal, zeker voor wie deze strips slechts bij mondjesmaat tot zich neemt.

Een doordeweekse relatie is het niet. Psychiaters en seksuologen zouden de handen vol hebben aan wat er allemaal gebeurt ten huize van meneer en mevrouw Crumb. Dat maakt het sowieso intrigerend. Het zorgt er ook voor dat je als lezer heen en weer geslingerd wordt tussen fascinatie en plaatsvervangende schaamte. Je moet in ieder geval tegen een stootje kunnen. Met gastoptredens van Art Spiegelman en Charles Burns, die zichzelf tekenen. (TH)

Aline & R. Crumb

‘Getekend leven’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 264 blz., €39,90.

***


29 April 2013, 17:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina