Strip Turnhout


Recensie

XIII mystery 5: Steve Rowland (Fabien Nury & Richard Guérineau)


‘XIII’ was een topreeks: een bloedstollende thriller die steeds een ingenieus gecomponeerde intrige bevatte en boeiend leesvoer opleverde. Toch sloop er na het dertiende album wat bloedarmoede in de reeks en merkte je dat origineel scenarist Van Hamme het op den duur ook niet meer wist en de pen wijselijk doorgaf aan Yves Sente. En natuurlijk was Dargaud ook niet echt bereid om haar kip met gouden eieren zomaar op het kapblok te leggen.

Vandaar dan ook deze spin-off door verschillende auteurs. Het opzet was dat je geleidelijk wat meer background over een aantal nevenpersonages zou krijgen zodat de franchise netjes onder de aandacht bleef. En het moet gezegd: tot nog toe leverde deze aanpak al een aantal positieve verrassingen op. In dit vijfde album is de plot echter nogal mager en blijft Nury (‘W.E.S.T.’, ‘Er was eens’) wel heel dicht bij de info die we al in de eerste vijf ‘XIII’’s te lezen kregen. Goed als een opfrissertje, maar ook niet veel meer. Tekenaar Guérineau  (‘Zang van de vampiers’) verdient wel een dikke pluim. De personages blijven goed herkenbaar zonder dat hij klakkeloos de stijl van Vance kopieert.

In deze nevenreeks zullen uiteindelijk dertien delen (yep) verschijnen. Hopelijk blijft het bij deze ene uitschuiver. (MS)

Fabien Nury & Richard Guérineau

‘XIII mystery 5: Steve Rowland’, Dargaud, 56 blz., €6,95.

**

30 April 2013, 10:19 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina