Strip Turnhout


Recensie

Het Jacobs teken (Rodolphe (Jacquette) & Louis Alloing)


Een biografie in stripvorm, vaak is het erop of eronder. Het leven van de geestelijke vader van Blake & Mortimer, Edgar Pierre Jacobs, is in elk geval boeiend genoeg om uitgebreid verteld te worden. In de eerste helft van dit album op scenario van veelschrijver Rodolphe (‘Kenya’, ‘Cliff Burton’, ‘Levenslijnen’,…) blikken we dan ook uitgebreid terug op Jacobs jeugd, zijn carrière als operazanger en zijn eerste stappen in het stripmilieu. In het interview op het einde van het album geeft Rodolphe toe dat hij een aantal zaken uit Jacobs privéleven bewust maar terloops behandeld heeft. Toch hadden we het niet erg gevonden als een aantal zaken (de ruzie met Hergé bijvoorbeeld) wat meer in de spotlights waren gezet. Nu heeft het album wat de allure van een verstript Wikipedia-artikel. Alloing illustreerde in het verleden vooral kinderboeken en kiest hier hommagegewijs voor de klare lijn. De man moet toch nog wel wat spek eten voordat hij in de buurt komt van de tekenkwaliteiten van meneer Jacobs himself.

Net zoals bij andere recente stripbiografieën als ‘Gringos locos’ en ‘De avonturen van Hergé’ ging de publicatie van dit album gepaard met een klein schandaaltje: de verwijzingen naar oude Jacobsalbums op de cover zouden namelijk het citaatrecht overstijgen. Gelukkig had de rechter geen oren naar de klachten van de rechtenhouders en ligt het album gewoon in de stripzaak om de hoek. (MS)

Rodolphe (Jacquette)  & Louis Alloing

‘Het Jacobs teken’, Daedalus, 112 blz., €24,95.

***


30 April 2013, 10:51 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina