Strip Turnhout


Stripgids festival Turnhout op zoek naar wortels Lucky Luke

Het Stripgids festival Turnhout, dat doorgaat op 13, 14 & 15 december 2013, richt de schijnwerpers op Lucky Luke, de zingende cowboy uit Vlaanderen, met een exclusieve tentoonstelling.

En verder…

  • Stripgids festival Turnhout op 13 – 14 – 15 december
  • Exclusieve tentoonstelling Lucky Luke, de zingende cowboy uit Vlaanderen
  • Curator festival: stefan schöning
  • Commissaris tentoonstelling: Karl Van den Broeck
  • Ceremonie Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip op 13 december
  • Opleiding Beeldverhaal Sint-Lukas nodigt uit
  • Jommeke baas op de beurs

Op het tweejaarlijkse stripfestival van Turnhout presenteert Stripgids twee tentoonstellingen. De eerste is gewijd aan de winnaar van de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Die wordt in de loop van juni bekend gemaakt door Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege.

De tweede tentoonstelling brengt hulde aan Morris (1923-2001), de tekenaar van Lucky Luke die op 1 december 2013 zijn negentigste verjaardag zou hebben gevierd. De tentoonstelling zal daarna op reis gaan, in binnen- en buitenland.

Beide tentoonstellingen zijn een co-productie van Stripgids, het provinciale cultuurhuis de Warande in Turnhout en de erven Morris.

Lucky Luke

In een exclusieve tentoonstelling gaat Stripgids op zoek naar de wortels van Lucky Luke, de zingende cowboy uit Vlaanderen.

Lucky Luke is, samen met Kuifje, Asterix en De smurfen een van de populairste Europese strips. De avonturen van de ‘poor lonesome cowboy‘ houden als sinds 1947 drie generaties stripliefhebbers in de ban. Tekenaar Morris (pseudoniem van Maurice De Bevere) werd in 1923 geboren in Kortrijk en behoort tot de eregalerij van Vlaamse stripauteurs, samen met Willy Vandersteen, Marc Sleen, Jef Nys en Bob de Moor.

Uitgangspunt van de tentoonstelling is de vraag hoe een jonge tekenaar uit Vlaanderen in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gepassioneerd raakte door de Amerikaanse mythe van de Far West, met cowboys, outlaws, indianen, sheriffs en pokerspelers. In de tentoonstelling wordt getoond hoe Europa al aan het einde van de negentiende eeuw in de ban is van de Amerikaanse cultuur. Dat Lucky Luke een ‘Vlaamse’ zingende cowboy is, is dus geen toeval.

Morris creëerde Lucky Luke in de jaren veertig van de vorige eeuw als parodie op de klassieke John Ford-westerns waarin de outlaws burgerlijke trekjes krijgen. In zijn strips zijn de outlaws (de Daltons!) anti-helden. Ook de archetypische cowboy Lucky Luke wordt van zijn voetstuk gehaald door… zijn paard. Door die parodiërende aanpak was Morris zijn tijd minstens tien jaar vooruit. Hij haalde zijn mosterd, zowel inhoudelijk als vormelijk, bij andere cultuurvormen zoals films en betekende op zijn beurt een onuitwisbare invloed op het westerngenre en de beeldvorming errond.

Curator van het festival wordt stefan schöning. Hij zal ook instaan voor het ontwerp van de

Lucky Luke tentoonstelling. Eerder ontwierp hij de scenografie voor de tentoonstellingen Belgium is Design in Grand Hornu Images, de Henry van de Velde Labels in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement en Belgium is Design in de Pinacoteca di Brera in Milaan. In 2008 werd hij verkozen tot designer van het jaar. schöning ontwierp onder meer de huisstijl van de Belgische spoorwegen, de nieuwe verkeerslichten van de Vlaamse overheid en in samenwerking met Giuseppe Farris de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

Commissaris van de tentoonstelling is Karl Van den Broeck, freelance journalist.

Stripgids realiseert de tentoonstelling in samenwerking met de Warande. Daarbij wordt geput uit de collecties van het MAS, het MoMu en uit privé-collecties zoals die van de erven Bobbejaan Schoepen.

Na Turnhout zal de tentoonstelling onder meer te zien zijn in Lissabon en Łódź (Polen) in het najaar 2014.

Festivalprogramma

Op het Gala van de Vlaamse Strip wordt in een feestelijke ceremonie de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013 uitgereikt. Aansluitend worden de exposities over Lucky Luke en de laureaat geopend.

Zaterdag is een beursdag met voor alle smaken en leeftijden wat wils. De (oud-)studenten en docenten van de opleiding beeldverhaal van Sint-Lukas nodigen gasten uit, Brabant Strip houdt haar traditionele ruilbeurs en Jommeke zal meer dan een beetje baas zijn…

Het Stripgids festival Turnhout viert zijn 20ste editie sinds 1977 en gaat voor de laatste keer door in december. De editie van 2015 vindt plaats in mei.

Stripgids kwam begin 2013 naar buiten met nieuwe toekomstplannen onder impuls van voorzitter Christian Salez. ‘We zijn gewoon terug naar de essentie gegaan en onze krachten gegrepen , zowel van het festival, als van de wortels van het beeldverhaal in België en Vlaanderen.’

Stripgids heeft de ambitie de kwaliteiten en het onschatbare erfgoed van de Vlaamse strip internationaal te promoten door het gelijknamige tijdschrift, tentoonstellingen, het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip en het tweejaarlijkse Stripgids festival in Turnhout.

Voor vragen of meer info kan u terecht op onderstaande coördinaten.



Koen Van Rompaey
014/472 344
koen.vanrompaey@stripgids.org
www.stripgids.org


28 May 2013, 12:57 admin

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina