Strip Turnhout


Recensie

L’attentat (Dauvillier & Chapron)


De roman ‘L’attentat’ (door uitgeverij Atlas ooit nog in het Nederlands uitgebracht als ‘De aanslag’) was een gigantisch succes in Frankrijk. Schrijver Yasmina Khadra (een Algerijn die als pseudoniem een vrouwennaam gebruikt) doet in het boek het relaas van een Palestijnse dokter die in een Israëlisch ziekenhuis werkt. Na een zelfmoordaanslag werkt hij urenlang door om levens te redden en de gewonden te verzorgen. Om vervolgens te horen te krijgen dat het zijn eigen vrouw was die zich bij de aanslag heeft opgeblazen.

Ook deze stripversie verhaalt over de zoektocht van de man naar de mogelijke motieven van zijn vrouw. Hij probeert de daad van zijn vrouw te begrijpen, en duikt de onderbuik van het Israëlisch-Palestijnse conflict in. Wat hij daar vindt, is niet fraai. Uiteindelijk bevat de strip vooral talking heads, maar het basisidee voor het verhaal en de uitwerking zijn van die aard dat je als lezer middels een spannend, uiterst zorgvuldig gecomponeerd verhaal helemaal meegezogen wordt in een normaal gesloten wereld: die van de zelfmoordterroristen. Vrij existentiële vragen als ‘hoe goed ken je iemand?’ en ‘kan je wel iets zeggen over de motieven van iemand anders?’ komen gaandeweg op een heel navrante wijze aan de oppervlakte. (ZS)

Dauvillier & Chapron (naar Yasmina Khadra)

‘L’attentat’, Glénat, 152 blz., €25,50. (Franstalig)

****


18 June 2013, 11:46 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina