Strip Turnhout


Nu in de winkel: ‘Bob De Moor. De klare lijn en de golven’, een biografie door Ronald Grossey

De langverwachte biografie van Stripgids-medewerker Ronald Grossey over Bob De Moor (1925-1992) ligt momenteel in de boekhandel. Het boek, dat tot stand kwam in samenwerking met Stripgids, verscheen bij uitgeverij Vrijdag.


“Februari 1945. Het lijkt of de Tweede Wereldoorlog na de bevrijding door de geallieerden nu pas begonnen is voor Antwerpen, want V1- en V2-bommen bestoken voortdurend de stad. Tijdens een van die bominslagen verliest een jongeman van 19 twee vingers. Gelukkig aan zijn linkerhand want de jongeman is rechtshandig en wil striptekenaar worden.

Bob De Moor debuteerde een half jaar na het bombardement met zijn strip ‘Bart de Scheepsjongen’, het begin van een indrukwekkende carrière. Samen met Willy Vandersteen en Marc Sleen behoorde hij in de jaren ’40 en ’50 tot de ‘founding fathers’ van de Vlaamse stripwereld. Zijn productie was groots, maar toen Hergé hem vroeg om zijn meester-assistent te worden aarzelde hij niet. “Wie zou ‘nee’ zeggen als hij de kans kreeg mee te werken aan een echt Kuifjes album?”

Hij werkte mee aan onvergetelijke albums als ‘Raket naar de maan’, ‘De zaak Zonnebloem’ en ‘De juwelen van Bianca Castafiore’ en bleef de meester trouw, ondanks zijn eigen stripreeksen, ondanks zijn eigen talent.

‘Bob De Moor, de klare lijn en de golven’ is het fascinerende verhaal van een man die zichzelf nogal eens makkelijk in de schaduw zette, maar die de gouden jaren van de Belgische strip belichaamde. Naast zijn eigen werk – met onder andere de stripreeksen ‘Cori de scheepsjongen’, ‘Barelli’ en ‘Meester Mus’ – en zijn werk voor Studios Hergé lag hij mee aan de basis van de tekenfilm in België en was hij artistiek directeur van Les Editions du Lombard en de eerste voorzitter van het Belgisch Stripcentrum.”


‘Bob De Moor, de klare lijn en de golven’ werd geschreven door Ronald Grossey en is een coproductie van Stripgids met uitgeverij Vrijdag. Het boek is vanaf nu beschikbaar in elke boekhandel of stripspeciaalzaak in Vlaanderen en Nederland of online op www.uitgeverijvrijdag.be.

20 December 2013, 16:44 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina