Strip Turnhout


Recensie

Entretiens avec Joann Sfar (Thierry Groensteen)

Alsof de duivel hem op de hielen zit: zo gedreven maakt Joann Sfar films en vooral strips. Hij pleegt tussendoor ook wel eens een roman. Het devies lijkt daarbij: ik probeer het gewoon, en ik zie wel waar ik uitkom. Het leverde een indrukwekkende hoge stapel hits and misses op. In het erg onderhoudende interviewboek ‘Entretiens avec Joann Sfar’ blikt hij met strippublicist Thierry Groensteen terug op zijn parcours tot nu toe. De maker van onder meer ‘De kat van de rabbijn’, ‘Kleine Vampier’ en ‘Donjon’ blijkt een bevlogen prater over eigen werk, die zich ook vragen stelt bij de toekomst van het stripvak.

Sfar is er zeker van dat tussen dit en tien jaar een kind in zijn eentje een audiovisueel spektakel in elkaar zal kunnen steken. Een verhaal zal ook nooit af zijn. “Het idee van een afgewerkt verhaal wordt vervangen door de notie van de levende creatie. Daar hou ik erg van. En ik geloof echt dat het niet zomaar over hersenspinsels gaat, ik denk dat dit tijdperk al begonnen is.”

Zelf maakt hij ook al zijn hele leven uitstapjes naar andere media dan het beeldverhaal. Het gaat er hem in de eerste plaats om verhalen te vertellen en te tekenen, en liefst van  al maakt hij een combinatie van de twee. In het boek citeert hij Jean Cocteau: “Je kunt van de ene tak op de andere springen, en toch op dezelfde boom blijven.” (TH)

Thierry Groensteen

‘Entretiens avec Joann Sfar’,

Les Impressions Nouvelles, 288 blz., €22. (Franstalig)

****

3 July 2014, 12:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina