Eurocomics, vereniging van internationale stripfestivals

Je bent hier:  Home » Nieuws » Eurocomics, vereniging van internationale stripfestivals

Op 13 september tijdens het internationale stripfestival van Lausanne werd Eurocomics boven de doopvont gehouden, een netwerk van internationale stripfestivals. Stripgids is een van de stichtende leden en was waarnemend voorzitter tijdens het voortraject tot aan de stichting. De andere stichters zijn Erlangen International Comic Salon (Duitsland), Comicon – Salone Internazionale del Fumetto Napoli (Italië), Festival Internacional de Banda Desenhada Amadora (Portugal) en het International Festival of Comics and Games Łódź (Polen). Tijdens de voorbereidingen trad ook BD-FIL (Switzerland) toe als mede-stichtend lid. Eurocomics staat voor European Comic Festivals Association (ECFA).

Het eerste gezamenlijke project van het netwerk is een Champions League van het stripmedium: in een overzichtstentoonstelling worden de respectievelijke winnaars van de respectievelijke festivals gezamenlijk getoond aan de bezoekers van de verschillende festivals. Voor Stripgids is dit Marc Legendre, de winnaar van de jongste editie van de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De tentoonstelling wordt voorgesteld op het festival van Amadora in Portugal, dat van 24 oktober tot 9 november zijn 25ste verjaardag viert (www.cm-amadora.pt/amadorabd/2014/). De tentoonstelling is een ‘work in progress’: telkens er een nieuwe winnaar verkozen wordt op een van de festivals, wordt het werk van de vorige laureaat vervangen door de nieuwe laureaat. Elk lid van het netwerk zal de tentoonstelling tonen in een vorm naar keuze: fysisch, digitaal, …

Voor de stichting van het netwerk werkten alle leden reeds jaren samen op diverse projecten, die het initiatief waren van een van de festivals. Zo kan men nog tot eind deze week de tentoonstelling van Lucky Luke, die Stripgids maakte voor het Stripgids Festival in 2013, bezoeken in Łódź. Als laatste lid ondertekende Łódź de statuten van het netwerk op 4 oktober.

Eurocomics zal zich inspannen de betekenis en uitstraling van de strip als een uitzonderlijk medium en unieke expressievorm te verhogen, alsook de veerkracht van de sector. Elk festival is in zijn eigen land een van de belangrijkste evenementen rond het stripmedium en hecht een groot belang aan het artistieke programma, naast de vertegenwoordiging van de markt in een beurs. Elk festival reikt ook (een van) de belangrijkste stripprijzen voor zijn land of taalgebied uit.

Het Engelstalige persbericht en een uittreksel uit de statuten vindt u hier en hier.