"Album 26" van De Kiekeboes is beste Belgische strip

Je bent hier:  Home » Nieuws » "Album 26" van De Kiekeboes is beste Belgische strip

“Album 26” van De Kiekeboes is het beste Belgische stripverhaal. Dat vinden de luisteraars van Radio 1 en de bezoekers van de Boekenbeurs. Uit de handen van Radio 1-presentator Korneel De Clercq ontving tekenaar Merho vanmiddag de prijs tijdens een live-uitzending.

Stripgids ging samen met Boek.be en Radio 1 op zoek naar het beste Belgische stripverhaal. De luisteraars kozen uit een shortlist van 25 toptitels. “Album 26” van De Kiekeboes haalde afgetekend als eerste de meet. Zilver en brons waren respectievelijk voor “De koningin van Onderland” van Jommeke en “De zwarte madam” van Suske en Wiske. De top-5 werd vervolledigd door “De juwelen van Bianca Castafiore” van Kuifje en “Avontuur in San Doremi” van Piet Pienter en Bert Bibber.

Meta-album

“Album 26” is een opmerkelijk album. Marcel Kiekeboe komt in opstand en wil zelf eens beslissen hoe de strip moet aflopen. Hij kiest natuurlijk voor een snelle auto en een knappe vrouw. Maar in een stripverhaal meespelen is nog iets anders dan een stripverhaal tekenen. Het loopt fout met de decors, Kiekeboe valt bijna van het blad en krijgt een tekstballon in zijn oog en uiteindelijk moet de lezer zelf de plaatsjes beginnen inkleuren. Tegelijk is ‘Album 26’ een strip over strips vol verwijzingen naar andere “bijna-beste-Belgische-strips”.