Strip Turnhout


Recensie

Het gaat bergaf (Willy Linthout & Urbanus)

Willy Linthout weet wat het is: serieus genomen worden als je een ‘graphic novel’ hebt gemaakt. Ondertussen schreef en tekende hij met steun van Urbanus ook al 162 ‘Urbanus’-albums bij elkaar. In ‘Het gaat bergaf’ brengt hij die twee werelden samen, wanneer de tekenaar van ‘Urbanus’ plots alleen nog maar graphic novels wel tekenen, en de personages uit de ‘Urbanus’-strip mekaar van het ene moment op het andere (in zwart-wit!) met citaten van filosofen en schrijvers om de oren slaan. Daar zijn die personages zelf het niet mee eens, en ze komen in opstand. Van goede smaak en politieke correctheid hebben Urbanus en co nog steeds geen last, maar  ‘Het gaat bergaf’ is wel een van de geestigste en tegelijk ontroerendste ‘Urbanus’-albums van de laatste tijd – een reeks die het beste van de Vlaamse familiestrip mengt met invloeden uit de Amerikaanse undergroundstrip.
Willy Linthout & Urbanus
‘Het gaat bergaf’, Standaard Uitgeverij, 32 blz., €5,99.

2 April 2015, 15:48 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina