Strip Turnhout


Recensie

Mevrouw Livingstone: Congo (Christophe Cassiau-Haurie & Barly Baruti)

We hebben ze niet geteld maar het zijn er veel, de strips over de Eerste Wereldoorlog. Toch heeft de vrij onbekende scenarist Christophe Cassiau-Haurie een originele invalshoek gevonden. Hij situeert zijn verhaal namelijk in Congo, waar het conflict tussen de Belgen en de Duitsers ook woedt. Als gids krijgt gevechtspiloot Gaston Mercier een halfbloed mee, die beweert de zoon te zijn van de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone en daarom steeds een kilt draagt. Langzaam maar zeker verandert Mevrouw Livingstone Merciers kijk op de kolonisatie en de oorlog.

De Congolose tekenaar Barly Baruti slaagt er in een warme, broeierige atmosfeer op te roepen, met tekeningen die er uit zien alsof hij zijn potloodschetsen rechtstreeks geschilderd heeft en enkel de belangrijkste lijnen geïnkt heeft. ‘Mevrouw Livingstone’ vertelt een indringend maar vooral menselijk verhaal dat ondertussen nog wat dieper doet nadenken over het grote geheel ook. (WA)
Christophe Cassiau-Haurie & Barly Baruti
‘Mevrouw Livingstone – Congo, De Groote Oorlog’, Glénat, 112 blz., €24,95.

7 May 2015, 14:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina