Strip Turnhout


Recensie

La malédiction de Rascar Capac 1: Le mystère des boules de cristal (Hergé)

Nadat  een soortgelijke editie verscheen over ‘De krab met de gulden scharen’, is het nu de beurt aan ‘De zeven kristallen bollen’. Aan de hand van de oorspronkelijke publicatie in de oorlogseditie van de Brusselse krant Le Soir (een collaboratiekrant dus) gaat Hergé-biograaf Philippe Goddin dieper in op de genese van het verhaal. Hij schetst de uitvoerige documentatie van Hergé en zijn medewerker E.P. Jacobs, en laat aan de hand van een integrale publicatie van de strip zoals hij in de krant stond ook zien hoe Hergé de strip eerst concipieerde voor de krant, en die moederversie vervolgens duchtig bewerkte voor de albumpublicatie.

De versie van ‘De zeven kristallen bollen’ die in Le Soir verscheen, hield op met verschijnen bij de bevrijding van Brussel in het najaar van 1944, en de hier opgenomen versie is daarom ook onafgewerkt. Pas een jaar later, toen uitgever Raymond Leblanc het weekblad Kuifje oprichtte, kon Hergé weer aan de slag. Hij zou zijn publicatieritme nooit helemaal terugvinden. Voor de echte liefhebbers dit boek, maar die zullen er veel plezier aan beleven. (TH)


Hergé
‘La Malédiction de Rascar Capac 1: Le mystère des boules de cristal’, Casterman/Moulinsart, 136 blz., €20.
(Franstalig)

22 September 2015, 15:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina