Strip Turnhout


Recensie

La malédiction de Rascar Capac 1: Le mystère des boules de cristal (Hergé)

Nadat  een soortgelijke editie verscheen over ‘De krab met de gulden scharen’, is het nu de beurt aan ‘De zeven kristallen bollen’. Aan de hand van de oorspronkelijke publicatie in de oorlogseditie van de Brusselse krant Le Soir (een collaboratiekrant dus) gaat Hergé-biograaf Philippe Goddin dieper in op de genese van het verhaal. Hij schetst de uitvoerige documentatie van Hergé en zijn medewerker E.P. Jacobs, en laat aan de hand van een integrale publicatie van de strip zoals hij in de krant stond ook zien hoe Hergé de strip eerst concipieerde voor de krant, en die moederversie vervolgens duchtig bewerkte voor de albumpublicatie.

De versie van ‘De zeven kristallen bollen’ die in Le Soir verscheen, hield op met verschijnen bij de bevrijding van Brussel in het najaar van 1944, en de hier opgenomen versie is daarom ook onafgewerkt. Pas een jaar later, toen uitgever Raymond Leblanc het weekblad Kuifje oprichtte, kon Hergé weer aan de slag. Hij zou zijn publicatieritme nooit helemaal terugvinden. Voor de echte liefhebbers dit boek, maar die zullen er veel plezier aan beleven. (TH)


Hergé
‘La Malédiction de Rascar Capac 1: Le mystère des boules de cristal’, Casterman/Moulinsart, 136 blz., €20.
(Franstalig)

22 September 2015, 15:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina