Strip Turnhout


Recensie

Sam Zabel and the Magic Pen (Dylan Horrocks)

Met ‘Hicksville’ veroverde Dylan Horrocks in 1998 wereldwijd de harten van pers en publiek. Nu verschijnt eindelijk een nieuwe graphic novel. Zijn speelse variant op metafictie binnen de marges van de strip, blijft een genot om te lezen.

De Nieuw-Zeelander is duidelijk een man die nadenkt over zijn vak, maar nergens wordt hij te cerebraal. Na ‘Hicksville’ werkte Horrocks jaren voor DC Comics. Die tijd van maandelijkse deadlines putte hem uit en elk zelfvertrouwen in zijn eigen kunnen verdween. Nu en dan publiceerde hij nog kortverhalen of werkte hij aan langere vervolgverhalen, maar geen enkel van die verhalen kon hij afronden.

Sam Zabel is ook een stripmaker, en ook hij is de begeestering kwijt. Via een congres over literatuur komt Sam in contact met Alice. Zo leert hij het werk van de vergeten auteur Evan Rice kennen. Die oude verhalen spreken Sam aan, hij vindt er net zijn vroegere enthousiasme in terug. Via het bestaan van een magische pen ontspint zich een verhaal vol fantasie en vooral vertelplezier. Toch stokt het leesritme hier en daar. Door het jarenlange werken aan dit verhaal lijkt het alsof Horrocks er net iets te veel heeft willen in stoppen. (MB)


Dylan Horrocks
‘Sam Zabel and the Magic Pen’, Fantagraphics, 228 blz., ca. €26. (Engelstalig)

8 September 2015, 15:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina