Strip Turnhout


Recensie

Hip Hop Family Tree 2: 1981-1983 (Ed Piskor)

Piskor is vooral bekend door zijn werk met Harvey Pekar, voor ‘American Splendor: Our Movie Year’ (2004) en ‘Macedonia’ (2007). Hij heeft ook enkele undergroundseries gemaakt: ‘Deviant Funnies’, ‘Isolation Chamber’ en ‘Wizzywig’. Maar deze prestigieuze reeks over het ontstaan van de hip hop-muziek vestigt hij zijn naam pas echt.

In dit tweede deel lezen we over mijlpalen ‘Planet Rock’ van Afrika Bambaataa en ‘The Message’ van Grandmaster Flash, en vernemen we hoe svengali Malcolm McLaren het genre naar Engeland exporteerde. We maken kennis met nieuwe helden als Beastie Boys, Ice T, Dr. Dre, Chuck D en Run DMC. Sylvia Robinson van Sugarhill Records blijkt een taaie tante. Maar oudgediende Melle Mel steelt de show.

Piskor maakt van de gefragmenteerde verhaaltjes een wervelwind van indrukken, feiten en situaties. Hij haalde inspiratie bij ‘X-Men comics’, waar ook een hoop personages om de beurt de aandacht opeisen. De strip is dan ook getekend in de stijl van oude superheldencomics, met kleuren in rasterdruk op vergeeld papier. Het lijkt goedkoop, maar werkt perfect. Funky fresh! (SM)


Ed Piskor
‘Hip Hop Family Tree 2: 1981-1983’,

Fantagraphics, 112 blz., ca. €25.
(Engelstalig)

22 September 2015, 13:03 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina