Strip Turnhout


Recensie

Domovoi (Peter Bergting)

In de Slavische volkscultuur is een Domovoi een huisgeest, één van de talloze bovennatuurlijke wezens die tussen hemel en aarde leven. In de gelijknamige strip van de Zweedse tekenaar Peter Bergting is de Domovoi van dienst Oom Ivan, een dwerg met een grote baard die samen met de sprekende kat Bulka het meisje Jennie helpt met het bevechten van de boze toverkoning Bolshoi Korol. Die wil zijn beenderen terug, nu Jennies oma, die ze lang geleden van hem gestolen heeft, gestorven is.

Het klinkt een beetje als alweer een vergezocht verhaal vol zwaarden en toverkracht, maar niets is minder waar. In de wereld waarin Bergting zijn personages plaatst, zijn huisgeesten en meernimfen even normaal als auto’s (al zijn ze dan van een eerder antiquarisch model), elektrisch licht of telefoons. Dat maakt het heroïsche en dwingende aspect van Jennies taak er niet geringer op. Zij moet nog altijd op gevaar voor eigen leven het hoofd bieden aan een magiër die veel machtiger is dan zij, en het spel niet volgens de regels speelt

Bergting is een meester in het scheppen van sfeer. Door zeer expressief kleurgebruik weet hij de lezer verschillende emoties te ontlokken. Kleine details, zoals de handlangers van de toverkoning die klagen over het feit dat ze geen overuren betaald krijgen, geven het boek  een extra laag ironie. ‘Domovoi’ is een prachtig boek voor lezers van alle leeftijden die ‘Bone’ al uit hebben, en misschien nog wat te jong zijn voor ‘Hellboy’. (WL)


Peter Bergting
‘Domovoi’,  Dark Horse, 136 blz., ca. €18.

22 September 2015, 15:47 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina