Strip Turnhout


Recensie

Tintin, bibliographie d’un mythe (Olivier Roche & Dominique Cerbelaud)

Over Hergé valt veel te zeggen. Ik zou zelfs meer zeggen: over Hergé ís al erg veel gezegd. In dit boek brengen Olivier Roche en Dominique Cerbelaud al wat er in boekvorm al over de geestelijke vader van Kuifje is gepleegd bij elkaar, en voorzien het van commentaar en (in de meeste gevallen) van een beoordeling. Dat mag dan op het eerste zicht nog geen garantie zijn voor een goed en interessant boek, ze presenteren hun selectie met zoveel kennis van zaken en vooral zoveel humor dat het een plezier om lezen wordt.

Sommige titels mogen nog heel voor de hand liggend zijn (de verschillende biografieën van de tekenaar bijvoorbeeld), maar naarmate Roche en Cerbelaud verder verdwalen in de krochten en op de zijpaden van de tintinologie, wordt het steeds leuker en verrassender. ‘Hergé au pays des tarots. Une lecture symbolique, ésoterique et alchimique des aventures de Tintin’ is nog niet eens de gekste titel uit dit boek. Wat bijvoorbeeld te denken van het 160 blz. dikke boek ‘Tintin et le Québec’, een landsstreek waar de gekuifde reporter nooit is geweest? Ook de vraag ‘Tintin est-il de droite ou de gauche?’ heeft al tot een boek geleid. (TH)


Olivier Roche en Dominique Cerbelaud
‘Tintin, bibliographie d’un mythe’,

Les Impressions Nouvelles, 320 blz., €26.
(Franstalig)

22 September 2015, 13:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina