Strip Turnhout


Recensie

Nieuwe vrienden (Frank Jonkers & Eric Heuvel)

Met de vorige boeken van Eric Heuvel (‘De Ontdekking’, ‘De Zoektocht’ en ‘De Terugkeer’)nog vers in geheugen, sloeg ik dit boek gretig open. De tekeningen van Eric Heuvel blijven even goed, maar toch blijkt ‘Nieuwe vrienden’ naar mijn aanvoelen een verhaal boordevol gemiste kansen om het boeiend te maken. Telkens als je hoopvol weer rechtop gaat zitten, denkend dat het verhaal nu echt uit de startblokken zal schieten, blijkt het weer een dood spoor te zijn. Teveel ingrediënten kunnen een recept verknoeien, en dat is bij dit album het geval. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, maar het blijft bij links en rechts wat knabbelen zonder diepgang.

Natuurlijk mag een verhaal luchtig zijn, maar er moet wel een verhaallijn zijn die het verhaal voortstuwt: die ontbreekt hier. De drie belangrijkste onderwerpen (discriminatie, vooroordelen en pesten) komen bovendien zwart-wit en clichématig over: wees bijzonder en je wordt niet meer gepest, Nederlanders zijn racisten en hebben allemaal gezinsproblemen… Jammer, want er zitten interessante ideeën in het boek. Maar als geheel werkt het niet goed genoeg. (SC)


Frank Jonkers & Eric Heuvel
Nieuwe vrienden’, uitgeverij L, Anne Frank stichting, 56 blz., € 17.95.

22 September 2015, 13:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina