Strip Turnhout


Recensie

Nieuwe vrienden (Frank Jonkers & Eric Heuvel)

Met de vorige boeken van Eric Heuvel (‘De Ontdekking’, ‘De Zoektocht’ en ‘De Terugkeer’)nog vers in geheugen, sloeg ik dit boek gretig open. De tekeningen van Eric Heuvel blijven even goed, maar toch blijkt ‘Nieuwe vrienden’ naar mijn aanvoelen een verhaal boordevol gemiste kansen om het boeiend te maken. Telkens als je hoopvol weer rechtop gaat zitten, denkend dat het verhaal nu echt uit de startblokken zal schieten, blijkt het weer een dood spoor te zijn. Teveel ingrediënten kunnen een recept verknoeien, en dat is bij dit album het geval. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, maar het blijft bij links en rechts wat knabbelen zonder diepgang.

Natuurlijk mag een verhaal luchtig zijn, maar er moet wel een verhaallijn zijn die het verhaal voortstuwt: die ontbreekt hier. De drie belangrijkste onderwerpen (discriminatie, vooroordelen en pesten) komen bovendien zwart-wit en clichématig over: wees bijzonder en je wordt niet meer gepest, Nederlanders zijn racisten en hebben allemaal gezinsproblemen… Jammer, want er zitten interessante ideeën in het boek. Maar als geheel werkt het niet goed genoeg. (SC)


Frank Jonkers & Eric Heuvel
Nieuwe vrienden’, uitgeverij L, Anne Frank stichting, 56 blz., € 17.95.

22 September 2015, 13:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina