Strip Turnhout


Recensie

Spinoza’s achtbaan (ERIK BINDERVOET & SASKIA PFAELTZER)

Dit is weliswaar geen strip, maar door dergelijke details wens ik mijn recensiedrift en -lust niet te laten temperen. Tenminste niet als ik een goed boek in de hand houd, en dat is hier het geval. Spinoza blijft  een veel gelezen, geprezen en geciteerd filosoof (sla misschien ‘Door Spinoza’s lens’ van Tinneke Beeckman nog eens open), maar van zijn leven is maar weinig met zekerheid geweten.

Daar zit auteur Erik Bindervoet absoluut niet mee: hij speculeert, veronderstelt, gist en verzint maar raak. In een hoogst onbekommerde stijl zet hij een beeld neer van de achtereenvolgens Amsterdamse, Rijnburgse, Voorburgse en Haagse lenzenslijper dat, wie weet, best eens zou kunnen kloppen. Aan zijn bronnenstudie heeft het zeker niet gelegen, alleen blijken die bronnen doorgaans hopeloos onbetrouwbaar. Bindervoet maakt daar allemaal geen geheim en zeker geen probleem van, en ik geef hem groot gelijk: als het niet klopt, wat dan nog, prima verhaal, laat me toch met rust.

In het (veel kortere) deel dat de filosofie van Spinoza behandelt is de auteur even luchtig, maar geheel ad rem. Is de tekst genieten, de illustraties van Saskia Pfaeltzer zijn dat evenzeer. Ze zijn nu eens flou, vlekkerig en streperig, dan weer heel scherp. En ze zijn overvloedig, kleurig en – geheel in overeenstemming met de tekst – grappig. Geweldig boek. (IV)


Leve de lenzenslijper ERIK BINDERVOET & SASKIA PFAELTZER                                                                                               ‘Spinoza’s achtbaan’, Wereldbibliotheek, 144 blz., €24,95.

8 September 2015, 15:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina