Strip Turnhout


Recensie

De kraker, de agent, de jurist en de stad (Moira Van Dijk e.a.)

Met de ‘Wet kraken en leegstand’ wou de Nederlandse politiek in 2010 een einde maken aan de lange, bewogen geschiedenis van kraken in het land. Sindsdien werden meer dan 300 kraakpanden alleen al in Amsterdam ontruimd, tot consternatie van actiegroepen en sympathisanten, waaronder de makers van deze stripdocumentaire – een collectief van onderzoeksjournalisten (‘De Mediaridders’) en tekenaars. Ze reconstrueren hoe die ingrijpende wet tot stand kwam.

De striproman werkt met drie perspectieven en tekenstijlen: een vette undergroundstijl voor het verhaal van de krakers; blauwe, kille schetsen voor het perspectief van de politie; en een afgemeten, groene tekenstijl voor de juristen die zich met de antikraakwet bezig houden. De voortdurende wissel in perspectief werkt in het begin wat moeizaam omdat er veel personages en informatie in stelling moeten worden gebracht. Het gebrek aan contextuele informatie over de Nederlandse krakersbeweging bemoeilijkt het lezen. In de tweede helft, wanneer het verhaal zich toespitst op een aantal dramatische ontruimingen en rechtszaken, werkt de mix wel. Grafisch stellen de verhaallijnen over de politie en juristen niet veel voor. De krakersstijl spreekt meer aan: soms wel onhandig getekend, maar steeds dynamisch, expressief en vol leuke details. (CB)


Moira van Dijk e.a.
‘De kraker, de agent, de jurist en de stad’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 144 blz., €19,90.

22 September 2015, 15:37 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina