Strip Turnhout


Recensie

Saga Valta 2: Sosjia (Jean Dufaux & Mohamed Aouamri)

Dit tweede deel van ‘Saga Valta’ begint met een toch tamelijk verrassend voorwoord van scenarist Dufaux, waarin hij zich ervoor verontschuldigt dat het verhaal niet, zoals aanvankelijk gepland, in twee albums zal afgerond kunnen worden. Hij bekent dat hij tijdens de research voor dit verhaal “het spoor bijster raakte” en dat dat “zowel [zijn] vloek als [zijn] voorrecht is”. Dufaux is inderdaad een scenarist voor wie het woord ‘veelschrijver’ zou kunnen uitgevonden zijn en die met reeksen en verhalen van wisselende kwaliteit niet alleen zichzelf maar vaak ook de lezer kwijtraakt.

‘Saga Valta’, een fantasy-epos geïnspireerd door IJslandse sagen, behoort tot de middenmoot van zijn werk. Het verhaal is weinig verrassend: een verboden liefde, een bastaardkind, een wrede vader, een flinke dosis magie en een onaangenaam aantal duistere figuren die een happy end in de weg staan – het is allemaal niet nieuw, maar vooral is het te veel. Ook met dit tweede album lijkt Dufaux geen greep te krijgen op zijn verhaal, en dat kunnen de knappe tekeningen van Aouamri (o.m. ‘Oerbosvertellingen’) maar deels goedmaken. Misschien zou Dufaux, moest hij de touwtjes wat strakker in handen houden, er beter in slagen een écht meeslepend en vlot leesbaar verhaal te vertellen. (AG)


Jean Dufaux & Mohamed Aouamri
‘Saga Valta 2: Sosjia’, Le Lombard, 56 blz., €7,50.

8 September 2015, 16:08 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina