Strip Turnhout


Recensie

Folies Bergère (Zidrou & Francis Porcel)

Verdun, 1918. Het begin van de lente. De mannen van de 17de compagnie infanterie hebben hun deel van de loopgraven Folies Bergère gedoopt, naar de Parijse revuezaal. Want als die klote-oorlog gedaan is, gaan ze daar een feestje bouwen. Maar dan moeten ze hem wel eerst overleven natuurlijk…

Een grote verhaallijn zit er niet in ‘Folies Bergère’, we volgen een groepje soldaten dat tot elkaar veroordeeld is. Allemaal proberen ze op hun manier met hun angst om te gaan en zo niet finaal door het lint te gaan. Scenarist Zidrou slaagt er met die losse flodders toch in om een overdonderend beeld te schetsen van de Eerste Wereldoorlog. Tekenaar Porcel laat de gruwel doorsijpelen door te werken met een opvallend klein en grauw kleurenpalet.

Wij dachten altijd dat ‘Loopgravenoorlog’ van Tardi de meest indrukwekkende oorlogsstrip zou blijven. Maar met deze ‘Folies Bergère’ krijgt hij er nu wel een stevige concurrent bij. (WA)


Zidrou & Francis Porcel
‘Folies Bergère’, Dargaud, 92 blz., €19,95.

22 September 2015, 15:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina