Strip Turnhout


Recensie

Aâma 1: De geur van warm stof (Frederik Peeters) & Les miettes (Frederik Peeters & Ibn Al Rabin)

We hebben het u al gezegd, maar voor de zekerheid nog maar een keer: de Zwitserse stripmaker Frederik Peeters (een interview vindt u in Stripgids 23) is één van de interessantste en meest getalenteerde stripmakers van het moment. Zeg maar dat wij het gezegd hebben. Uitgeverij Sherpa brengt zijn beste werk nu in vertaling op de markt. De veelzijdigheid van de tekenaar en scenarist bleek al uit ‘Koma’ en ‘Blauwe pillen’, met ‘Aâma’ richt hij de steven nu naar sciencefiction uit de school van Moebius, Leo en onze persoonlijke favoriet, Ray Bradbury – het deed ons plezier zijn naam op de achterflap te zien staan.

Het universum dat Peeters hier tot leven wekt is behoorlijk bizar en buitenissig, maar omdat hij het bevolkt met heel geloofwaardige personages wordt je helemaal meegezogen in het verhaal van een zekere Verloc Nim en zijn broer Conrad. Samen met een robot die het uiterlijk heeft van een gorilla worden ze naar een verre planeet gestuurd om daar een portie aâma te gaan halen, een zeer geheimzinnige substantie. Het is allemaal uiterst vergezocht en zeer particulier, met flashbacks in alle richtingen, maar Peeters is zo’n goed verteller dat hij je helemaal meesleurt in zijn verhaal. Het blijkt uiteindelijk een verhaal te zijn over mensen die hun houvast zijn kwijtgeraakt en op zoek zijn naar een nieuwe richting in hun leven. Of naar zingeving. Grote klasse! (TH)


Frederik Peeters
‘Aâma 1: De geur van warm stof’, Sherpa, 86 blz., €19,95.


22 September 2015, 14:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina