Strip Turnhout


De Kiekeboes schieten met ‘Losse flodders’

Sinds deze week ligt het nieuwste album van De Kiekeboes in de winkelrekken. ‘Losse flodders’ is uitzonderlijk een album gevuld met gags van telkens één pagina. Hoewel, uitzonderlijk: vorig jaar verscheen ook al ‘Kiekeboeket 2.0’, een bijgewerkte versie van een album uit de jaren 1980, waarvoor ook nieuwe grappen gemaakt werden. “Ik maakte van elke pagina een ruw opzetje op kwarto formaat”, vertelt auteur Merho. “Mijn medewerker Kristof Fagard tekende alles uit. Het was de eerste keer dat hij voor mij vanaf het wit blad tekende, tot nog toe werkte hij altijd op mijn basisschets. Dit beviel ons allebei goed en zo kwam het idee om tussendoor nog een gagalbum te maken.”

De albums van De Kiekeboes zijn niet gespeend van enige humor dus vertrouwde Merho in de eerste plaats op zijn eigen notities voor de nieuwe grappen. Maar ook Ivan Adriaenssens, Bruno De Roover en Marc Legendre leverden bijdrages. “Ze gaven me ideetjes, gewoon heel summier de grap in een paar lijnen. Aan de hand daarvan zette ik de grap naar mijn hand zodat ze volledig zou passen in de biotoop van de Kiekeboes.”

Wat vindt Merho nu het leukst, een gagalbum of een volledig verhaal? “Het is zoals het verschil tussen een sprint en een marathon: compleet anders, maar beiden hebben hun charme. Als ik aan een lang verhaal werk, ga ik er mee slapen en sta ik ermee op. Ik wil de spanningsboog vasthouden. Op die manier tegelijkertijd aan twee verschillende verhalen werken is moeilijk. Vroeger gebeurde het wel eens maar een van de twee leed eronder.”

Het is een van de redenen dat Merho zich vorig jaar op de Boekenbeurs liet ontvallen dat hij van vier albums per jaar (“de vloek van Vandersteen”) naar twee wou gaan. Toch is ‘Losse flodders’ de derde van De Kiekeboes dit jaar en ook voor volgend jaar is er nog geen beterschap op zicht. “Er komen toch nog drie albums uit”, lacht Merho. “Maar voor 2017 zullen het er zeker twee zijn. In maart verschijnt ‘Wie A zegt’, een album dat zich helemaal in mijn geboortestad Antwerpen afspeelt. Samen met mijn uitgever en met Gazet van Antwerpen plannen we er een pak activiteiten rond.”

4 December 2015, 05:00 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina