Strip Turnhout


Stripschapprijzen voor Maaike Hartjes en Strip2000

Het Stripschap, de Nederlandse organisatie voor belangstellenden in strips, heeft de laureaten bekend gemaakt van haar jaarlijkse prijzen. De Stripschapprijs, de meest prestigieuze oeuvreprijs van het Nederlandse beeldverhaal die sinds 1974 wordt toegekend, gaat naar Maaike Hartjes. Sinds midden jaren negentig publiceert de Nederlandse ‘Maaike’s Dagboeken’, ogenschijnlijk eenvoudig getekende anekdotes uit haar dagelijks leven. Daarnaast maakte ze verschillende reisdagboeken. “Haar handelsmerk is een stijl die zich het beste laat omschrijven als expressief minimalisme”, aldus de Stripschapcommissie. Hartjes was een van de eerste voorzitters van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS). Vandaag maakt ze ‘Tekeningen Rekeningen’, zakelijke tips in stripvorm voor illustratoren. “De commissie beloont dan ook niet alleen het feit dat Maaike Hartjes in bijna 25 jaar is uitgegroeid tot een van de belangrijkste stripmakers van haar generatie maar benadrukt vooral haar doorzettingsvermogen en inzet voor de branche.”

De P. Hans Frankfurtherprijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft ingezet voor de strip in Nederland. Uitgeverij Strip2000 publiceert ondertussen al vijf jaar humorstrips en lanceerde dit jaar het avonturenlabel Gorilla. De commissie looft dan ook het voornemen van de naaste medewerkers van de onlangs overleden Peter van der Heijden om diens droom voort te zetten.

Daarnaast werden de kanshebbers voor de Jaarprijzen bekendgemaakt. De genomineerden voor het Album van het Jaar 2015 zijn ‘Tibet’ (Mark Hendriks), ‘Wiske’ uit de reeks ‘Amoras’ (Marc Legendre en Charel Cambré), ‘Enkel voor onbevoegden’ van ‘Esther Verkest’ (Kim Duchateau), ‘De aanslag’ (Milan Hulsing) en ‘Verkild Hart’ (Gilles Dal en Johan De Moor). Voor het Jeugdalbum van het Jaar 2015 zijn dat ‘Sooi en Sientje’ van ‘Suske en Wiske’ (Studio Vandersteen), de eerste twee albums van ‘De ontdekkers’ (Mars Gremmen) en delen 16, 17, 18 en 19 van ‘Mieleke, Melleke, Mol’ (Urbanus en Dirk Stallaert).

De prijzen worden uitgereikt op zondag 28 februari tijdens De Stripdagen in Rijswijk. Ook de winnaars van van het Album en het Jeugdalbum van het Jaar worden dan bekendgemaakt.

7 December 2015, 15:45 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina