Strip Turnhout


Tweede jeugd voor ‘Esther Verkest’ (en Kim)

Even zag het er benard uit voor ‘Esther Verkest’, de stripbabe van Kim Duchateau. P-Magazine, het weekblad waarin ze geboren werd, belandde in de uitverkoop. Gelukkig is er opnieuw plaats voor haar in de P, dat doorstart als een maandblad. Daarnaast staan er om de twee weken ook nieuw materiaal in het Nederlandse stripblad Eppo. “Haar verschijningsritme is dus gehalveerd ten opzichte van vroeger”, rekent Kim uit. “Maar ik vond het pakweg zeven jaar geleden al een wonder dat ik nog een wekelijkse pagina in een tijdschrift had waarop ik volledig mijn zin mocht doen. Dat was toen al zeldzaam en nu schier onmogelijk.”

Nog goed nieuws: er lijkt ook een gaatje vrij te komen voor ‘Esther’ in de Nederlandse Playboy. “Ik stuurde impulsief wat pagina’s door naar de hoofdredacteur omdat ik vond dat zij wel enigszins in het blad zou passen. Ik dacht nooit dat het zou lukken maar kijk, hij was erg enthousiast. Ik weet nog niet of ‘Esther’ maandelijks of sporadisch zal verschijnen, ik vermoed dat ze de eerste reacties willen afwachten.”

Bij Oogachtend verscheen dit najaar ‘Enkel voor onbevoegden’, het dertiende album van ‘Esther’. Ook het verschijningsritme van de albums wordt allicht gehalveerd naar één om de twee jaar. Maar Kim zit ondertussen allerminst met zijn vingers te draaien. Hij maakt nog steeds ‘Madelfried’ voor Het Belang van Limburg en ‘Aldegonne’ voor Stripgids en er staat ook nieuw werk te trappelen in de coulissen, zoals ‘De man van nu’, een graphic novel waarvoor Kim samenwerkt met Hanco Kolk. “Ik heb nog een paar pagina’s voor de boeg maar we zijn aan het afronden. Ik vind het een prachtverhaal van Hanco. Verder wil ik er nog niet veel over verklappen zonder eerst samenzweerderig met Hanco overlegd te hebben. Het boek verschijnt in ieder geval volgend jaar.”

Naast die strips maakt Kim elke week een cartoon voor nieuwssites Apache en Deredactie.be en voor De Zondag. “In vergelijking met mijn tijd bij De Morgen heb ik het gevoel dat het nu even duurt voor ik in de juiste modus zit om iets rond de actualiteit te maken. Al is daar gelukkig nog wel steeds de plotse zoete inval.” En er is meer dan alleen de strips en cartoons. “Jan de Smet en ik beginnen eind 2016 weer met een derde podiumshow. Met mijn vrienden heb ik ook nog twee vinyl-LP’s gemaakt, The Lama Home Band en Blutch. Ik heb ze eergisteren binnen gekregen, mijn halve keuken staat er nog vol mee.” Saai wordt ook 2016 dus niet voor Kim…

U vindt ‘Aldegonne’ en ‘Esther Verkest’ ook in Stripgids 44.

11 December 2015, 06:00 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina