Strip Turnhout


Recensie

Blacksad 5: Amarillo (Díaz Canales & Guarnido)


De wereld van ‘Blacksad’ is een cynische wereld, waar misschien niet alles, maar toch heel veel te koop is – een heel menselijke wereld ben je zelfs geneigd te zeggen. Ondanks het uiterlijk van de hoofdpersonages (dieren die zich gedragen als mensen) is het ook een erg geloofwaardige wereld.

Sinds het tweede deel uit de reeks, ‘Arctic Nation’, rekenen we ‘Blacksad’  tot de beste stripseries die momenteel verschijnen. Een nieuw deel, ook al hebben we er drie jaar op moeten wachten, is iets om naar uit te kijken. Ook het net verschenen vijfde album, ‘Amarillo’, staat weer bol van de verwijzingen naar de Amerikaanse politieke en culturele geschiedenis. Wie een beetje vertrouwd is met de geschiedenis van The Beat Generation, zal tijdens het lezen van dit album in ieder geval een paar keer aan Jack Kerouac, Neal Cassady en Allen Ginsberg moeten denken. ‘Blacksad’ is na amper vijf delen een vaste waarde geworden in de wereld van het beeldverhaal. Nieuwe elementen voegt dit vijfde deel niet toe aan het eigenzinnige recept voor deze successerie, maar het blijft geruststellend dat een breed publiek soms echt nog de weg kan vinden naar een nog altijd inventieve stripreeks die speelt met de mogelijkheden en de grenzen van het medium. (TH)

Díaz Canales & Guarnido

‘Blacksad 5: Amarillo’, Dargaud, 56 blz., €9,50 (softcover) en €14,95 (hardcover).


21 January 2016, 14:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina