Strip Turnhout


Recensie

de vreemdeling (Jacques Ferrandez)


Nadat José Muñoz eind 2012 al een geïllustreerde editie van de roman De vreemdeling van Albert Camus publiceerde, mocht Jacques Ferrandez (zelf een pied-noir geboren in Algerije) nu een échte stripbewerking maken. Grafisch moet Ferrandez in Muñoz zonder twijfel zijn meerdere erkennen, maar qua verhaalcompositie en narratieve ontwikkeling betoont hij zich hier toch echt wel zeer bedreven. Stripbewerkingen van romans zijn de ene keer veel te vrij, de andere keer blijven ze vaak veel te dicht bij de oorspronkelijke tekst. Het juiste evenwicht blijkt moeilijk te vinden. Ferrandez vindt dat evenwicht wel. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want De vreemdeling is uiteindelijk toch een boek over Meursault, een man die een vreemdeling blijft voor zichzelf én voor de rest van de wereld, een tot personage geworden belichaming van het absurdisme dat centraal staat in het denken van Camus. Ferrandez slaagt erin de man een gezicht te geven, een geloofwaardig, menselijk gezicht zelfs, zonder het statuut van ‘vreemdeling’ (of ‘vreemde’) geweld aan te doen. Met name in het tweede deel van het boek, wanneer de blanke Algerijn Meursault voor de rechtbank verschijnt voor het doodschieten van een Arabier, komt hij in de versie van Ferrandez tot leven. (TH)

Jacques Ferrandez (naar Albert Camus)

‘De vreemdeling’, Blloan/Ballon Media, 136 blz., €19,95.


21 January 2016, 14:02 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina